expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Pagini

duminică, februarie 20, 2011

Brancusi

Google foloseste imagini cu opere de arta facute de Brancusi.
Aparent nu este nimic anormal, doar ca acceptul pentru a folosii imaginile vine nu din Romania, ci tocmai din Franta, pentru ca Branucusi era un papagal in opinia romanilor de atunci iar statul francez l-a imbratisat si i-a apreciat munca si talentul la justa lui valoare.


Mai jos o scurta descriere a evenimentelor ce l-au determinat pe Brancusi sa-si renege statul si cetatenia.

"1914 este si anul in care Brancusi se intoarce in tara, dar pentru ca nu este bine primit de personalitatile culturale ale acelor vremuri, se intoarce in scurt timp in Franta. Acest nefericit eveniment il face pe Tudor Arghezi sa afirme: “Cel care nu a putut fi stimat in Romania isi va gasi locul in colectiile din strainatate, alaturi de alti clasici”.

Totusi, in 1920, Brancusi se intoarce in tara, la invitatia lui Camil Ressu, pana in 1921, cand pleaca din nou la Paris. Gandul de a realiza opere si in tara sa natala nu-i da pace: Brancusi discuta, in 1930, cu primarul de atunci al Bucurestiului despre ridicarea unei “Coloane a Infinitului”, pe care sculptorul o vedea “inalta de cel putin 50 de metri si amplasata intr-una dintre pietele Bucurestiului, atat de sarace in statui”. Dar abia in 1935 aceasta idee incepe sa se contureze, cand Liga Nationala a Femeilor din judetul Gorj ii propune lui Brancusi sa realizeze o astfel de coloana, la Targu Jiu, ca monument in cinstea eroilor romani cazuti in primul razboi mondial, opera sa fiind finalizata in 1937, alaturi de alte realizari de exceptie, ca “Poarta sarutului” si “Masa tacerii”. Dupa desavarsirea acestui complex expozitional de la Targu Jiu, Brancusi pleaca iarasi din tara, pentru a reveni in 1938, cu prilejul inaugurarii oficiale, care a avut loc pe 27 octombrie.

In 1944, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Brancusi refuza sa mai participe la orice manifestare artistica publica, in semn de solidaritate cu Rezistenta franceza si ca protest impotriva ocupatiei naziste. Mai mult decat atat, ii ascunde in atelierul sau pe cativa dintre liderii Rezistentei care erau cautati de hitleristi.

Revoltat ca fusese aspru si pe nedrept criticat in “Academia Republicii Populare Romane” (controlata de propagandistii comunisti), Brancusi isi depune la 1 august 1951 pasaportul romanesc la Ambasada de la Paris si cere cetatenia franceza, pe care o obtine la 15 iunie 1952. Apreciat de o lume intreaga, dar ignorat de conducerea comunista din Romania, Brancusi se stinge din viata la Paris, pe 16 martie 1957, fiind inmormantat in Cimitirul Montparnasse.
"

Sursa AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis?Cine te opreste sa o faci?